Селската куќа во областа Сува Гора - тетовско

Namicev, Petar (1994) Селската куќа во областа Сува Гора - тетовско. Ethnologist (4-5). pp. 64-84.

[thumbnail of Etnolog 4-5.pdf]
Preview
Text
Etnolog 4-5.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Селската куќа во микрорегионот Сува Гора во Полошката котлина, авторот ни ја приближува во нејзиниот континуитет, од едноставна едноделна, до куќи со повисока архитектонска и естетска вредност. Куќата е предмет на подетално етничко претставување на целата ентериерна застапеност. Авторот се задржува и на создавањето на народната архитектура на општествените и економски фактори во кои се создадени куќите во населбите под Сува Гора (19 век)типолошката определба и компарацијата на куќата со други области во Македонија и пошироко.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Сува Гора, Отоманска империја, полски, подпланински збиен тип, едноделна куќа, двокатна, чардаклија, чардак, куча, енетериер, стопански двор, тајфи, култура на живеење
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Petar Namicev
Date Deposited: 10 Sep 2013 10:18
Last Modified: 30 Oct 2013 10:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7250

Actions (login required)

View Item View Item