Објекти за чување и складирање на храната во селската архитектура во Македонија

Namicev, Petar (1997) Објекти за чување и складирање на храната во селската архитектура во Македонија. Ethnologist (7-8). pp. 378-393.

[thumbnail of Etnolog 7 -8.pdf]
Preview
Text
Etnolog 7 -8.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Чувањето и скаладирањето на земјоделските производи како основна компонента во исхраната на населението, е многу значајно во обезбедувањето здрава храна. Во оваа смисла авторот подетално се задржува на чувањето на храна во состав на објектите кај македонското население во Република Македонија.Подетално се обработени објектите за чување зрнеста храна (житар), брашно и др.земјоделски производи.Секако авторот најголемо внимание му посветува на амбарот, кој кај нас се споменува уште во 18 век, потоа кошевите и др.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Помошни згради,стопански двор, чување на храната, амбар, кошеви, конструкција
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Petar Namicev
Date Deposited: 10 Sep 2013 10:16
Last Modified: 30 Oct 2013 10:49
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7247

Actions (login required)

View Item View Item