Namicev, Petar (1997) Објекти за чување и складирање на храната во селската архитектура во Македонија. Ethnologist (7-8). pp. 378-393.
Preview |
Text
Etnolog 7 -8.pdf Download (3MB) | Preview |
Abstract
Чувањето и скаладирањето на земјоделските производи како основна компонента во исхраната на населението, е многу значајно во обезбедувањето здрава храна. Во оваа смисла авторот подетално се задржува на чувањето на храна во состав на објектите кај македонското население во Република Македонија.Подетално се обработени објектите за чување зрнеста храна (житар), брашно и др.земјоделски производи.Секако авторот најголемо внимание му посветува на амбарот, кој кај нас се споменува уште во 18 век, потоа кошевите и др.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Помошни згради,стопански двор, чување на храната, амбар, кошеви, конструкција |
Subjects: | Engineering and Technology > Other engineering and technologies |
Divisions: | Faculty of Natural and Technical Sciences |
Depositing User: | Petar Namicev |
Date Deposited: | 10 Sep 2013 10:16 |
Last Modified: | 30 Oct 2013 10:49 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7247 |
Actions (login required)
View Item |