Народното градителство на Шопската етничка заедница во источна Македонија

Namicev, Petar (2005) Народното градителство на Шопската етничка заедница во источна Македонија. Ethnologist, 12 (11). pp. 128-138. ISSN 1409-6404

[thumbnail of Etnolog 11.pdf]
Preview
Text
Etnolog 11.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Шопската етничка заедница се наоѓа во северозападниот дел на Република Македонија. Покрај тоа што еден дел од шоплукот е во граници на денешна Македонија, исто така еден поголем дел се наоѓа и во политичките граници на денешна Бугарија и на денешна Србија.Во трудов ѓе стане збор за карактеристиките на градителството на шопското население во Република Македонија.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Шопи, Шоплук, народно градителство, живеалишта, куќи, селски населби
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Petar Namicev
Date Deposited: 10 Sep 2013 10:10
Last Modified: 30 Oct 2013 10:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7245

Actions (login required)

View Item View Item