Profane architecture in the Struga area in the 19th and the beginning of the 20th century

Namicev, Petar (1997) Profane architecture in the Struga area in the 19th and the beginning of the 20th century. Изворник, Списание за наука и култура, 1 (1-2). pp. 195-212. ISSN 1409-6110

[thumbnail of Izvornik Struga.pdf]
Preview
Text
Izvornik Struga.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Струшката област содржи богат фонд објекти од профаното градителско наследство.Куќата во овој регион се појавува во неколку карактеристични типови, од кои најспецифична е куќата - кула.Овој тип содржи високи архитектонски вредности во обработката на ентериерот и примената на конструктивниот систем. Струшката кужа поседува автохтон архитектонски израз, што се должи, покрај другото, и на постоењето на градителски тајфи од овој регион.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: населба, ќерал, телиз, чардак, тип, буљме, огниште, кула, амбар, плевна
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Petar Namicev
Date Deposited: 10 Sep 2013 08:07
Last Modified: 30 Oct 2013 10:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7223

Actions (login required)

View Item View Item