Основни проблеми и особености на руската религиска философија

Stojanov, Trajce (2013) Основни проблеми и особености на руската религиска философија. PhD thesis, University "Ss Cyril i Methodius".

[thumbnail of Елаборат.pdf]
Preview
Text
Елаборат.pdf

Download (889kB) | Preview

Abstract

Предмет на овој труд е руската религиска филосфија и нејзините проблеми изнесени првенствено во делата на руските мислители од XVIII век до почетокот на XX век, како и коментарите и обработката на нивната философија во прегледите и историите на руската философија. Целите на овој труд е да се вообличат, формулираат, издвојат и објаснат основните проблеми во рускта религиска философија, како и да се утврдат некои од типичните обележја на истата Задачата е да се детектираат авторите кои ги обработуваат, според нас, фундаменталните проблеми на руската религиска философија, да се утврдат механизмите на нивното апстрахирање, како и да се анализираат за да издвојат особеностите на таа философија. Со ова и да се укаже на значењето на руската философија.

IV
ХИПОТЕЗИ
Главната хипотеза во трудов е: Руската религиска философија има свои типични проблеми и карактеристики и соодветни особени решенија.
Двете помошни хипотези ќе помогнат во поткрепувањето на главната хипотеза:
- Лоцирање на релевантите автори кои ги артикулираат типичните философски проблеми
- Посочување на каркактеристиките на руската религиска философија

Item Type: Thesis (PhD)
Subjects: Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Stojanov
Date Deposited: 06 Sep 2013 12:44
Last Modified: 06 Aug 2015 12:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7205

Actions (login required)

View Item View Item