Положбата на малолетникот во кривичната постапка

Nanev, Lazar (2003) Положбата на малолетникот во кривичната постапка. Положбата на малолетникот во кривичната постапка, 1 (1). СППМД, Кавадарци. ISBN 9989-9968-4-9-10-5

[thumbnail of 2 ПОЛОЖБАТА НА МАЛОЛЕТНИКОТ ВО КРИВИЧНАТА ПОСТАПКА.pdf]
Preview
Text
2 ПОЛОЖБАТА НА МАЛОЛЕТНИКОТ ВО КРИВИЧНАТА ПОСТАПКА.pdf

Download (295kB) | Preview

Abstract

Положбата на малолетникот во кривичната постапка треба да се разбере како составен дел на процесот на национален развој во секоја земја и на севкупната структура на правниот систем и на тој начин истовремено да придонесе за заштита на младите. Уставот на Република Македонија и другите закони како и Меѓународните документи - Женевската декларација од 1923 година,Основните правила кои се однесуваат на администрацијата на правдата за малолетници, наречени “Пекиншки правила” од 1985 година кои говорат за односите меѓу младите деликвенти во системот на казненото право,потоа Основните правила за заштита на малолетниците лишени од слобода,наречени “Хавански правила” од 1990 година,Водечките принципи за превенција на малолетничката деликвенција, наречени “Ријадски принципи” од 1990 година и Ковенцијата за правата на детето од 20 ноември 1989 година,се основа во однос на постапувањето спрема малолетните лица.
Клучни зборови: малолетник, малолетничка правда, малолетничка деликвенција, Македонија.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Lazar Nanev
Date Deposited: 03 Sep 2013 08:55
Last Modified: 07 Aug 2015 07:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7143

Actions (login required)

View Item View Item