Спортот како фактор за толеранција, заедништво и почитување

Nanev, Lazar and Atanasovski, Ivan and Qazimi, Ahmed and Pavlov, Gorgi and Momirovski, Petar (2012) Спортот како фактор за толеранција, заедништво и почитување. Геостратешки институт Глобал, Скопје. ISBN 978-608-65474-0-0

[thumbnail of спортот како фактор за толеранција.pdf]
Preview
Text
спортот како фактор за толеранција.pdf

Download (532kB) | Preview

Abstract

За некои општества е карактеристично прекумерното верување во спортот и неговите функции, додека за другите, спортот е нешто секунардно и маргинализирано. Прекумерното верување во спортот, во и од неговата митологизација, на него се гледа како на некој вид религија која треба да овозможи реализација на водечките идеали. Од една страна што повеќе практикување на спортот денес, во овие кризни времиња, значи, од друга страна, дека на спортот почнува да се гледа како способна формула за општествена мобилност (подвижност). Се мисли дека може да се направи споредба помеѓу магија, како верба на човекот во сопствената моќ, и спортот за кој се мисли дека може да биде во функција најпрво на индивидуалната, а потоа и општествената трансформација. На спортот понекогаш му се препоручува моќта барем кога станува збор за општеството. Всушност, спортот е само слика и одраз на одредено општество, и има улога за обновување на општеството. Спортот е здрав кога општеството е стабилно, во спротивно се јавува криза со самото кризирање на општеството. Ако општетството е наклонето на криминал и пороци, тие лесно ќе го најдат патот до спортот, кој во таков случај не може да биде имун на тие пороци. Затоа секоја реформа на спорот бара и предходна реформа на самото општество. За да се постигне тоа мораат да бидат откриени и предизвикувачите на тие болести од кои страда и самото општеството. Значајноста за истражување во спортот е евидентна, бидејќи таа им припаѓа на нашата цивилизација, и е составен дел на цивилизациските и културните текови. По курсот и развојот на спортот во различни општества, може да се констатира следново: “спортот не е под стаклено ѕвоно, и всушност ја дели истатa судбина со самото општество на кое му припаѓа и каде се манифестира секојдневно“

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Lazar Nanev
Date Deposited: 03 Sep 2013 08:50
Last Modified: 07 Aug 2015 07:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7040

Actions (login required)

View Item View Item