Оралнохируршки процедури во менаџментот на флап-дизајн: резенки, инструменти и техники на шиење

Dimova, Cena and Papakoca, Kiro and Kovacevska, Ivona (2013) Оралнохируршки процедури во менаџментот на флап-дизајн: резенки, инструменти и техники на шиење. In: Современа стоматологија: Предизвици и решенија - Симпозиум со меѓународно учество, 25-26 May 2013 / 1-2 June 2013, НУЦК „Трајко Прокопиев”, Куманово.

[thumbnail of __fileserver_userfiles$_cena.dimova_Documents_My Pictures_СЛИКИ ЗА КИМАНОВО_New folder_553929_602616846417679_451921619_n.jpg]
Preview
Image
__fileserver_userfiles$_cena.dimova_Documents_My Pictures_СЛИКИ ЗА КИМАНОВО_New folder_553929_602616846417679_451921619_n.jpg - Published Version

Download (118kB) | Preview
[thumbnail of __fileserver_userfiles$_cena.dimova_Documents_My Pictures_СЛИКИ ЗА КИМАНОВО_New folder_65665_602616669751030_1703362896_n.jpg]
Preview
Image
__fileserver_userfiles$_cena.dimova_Documents_My Pictures_СЛИКИ ЗА КИМАНОВО_New folder_65665_602616669751030_1703362896_n.jpg - Published Version

Download (121kB) | Preview
[thumbnail of __fileserver_userfiles$_cena.dimova_Documents_kongres 2013_suturi_1. теоретски дел флап дизајн.pdf]
Preview
Text
__fileserver_userfiles$_cena.dimova_Documents_kongres 2013_suturi_1. теоретски дел флап дизајн.pdf - Presentation

Download (9MB) | Preview
[thumbnail of __fileserver_userfiles$_cena.dimova_Documents_kongres 2013_suturi_IGLI, KONCI I SUTURI.pdf]
Preview
Text
__fileserver_userfiles$_cena.dimova_Documents_kongres 2013_suturi_IGLI, KONCI I SUTURI.pdf - Presentation

Download (5MB) | Preview
[thumbnail of __fileserver_userfiles$_cena.dimova_Documents_kongres 2013_suturi_LITERATURA_Оралнохируршки процедури во менаџментот на фла1.pdf]
Preview
Text
__fileserver_userfiles$_cena.dimova_Documents_kongres 2013_suturi_LITERATURA_Оралнохируршки процедури во менаџментот на фла1.pdf

Download (427kB) | Preview

Abstract

Орално хируршките интеревнции, како и отвореното и затвореното дентално имплантирање создаваат оперативна рана. За правилно затворање на овие рани обично е потребно да се создадат услови за оптимално заздравување.
Успешното зацелување на оперативните рани може да се обезбеди само доколку се примени следново:
- употреба на соодветен стоматохируршки инструментариум,
- респектирање на базичните принципи на создавање соодветен мукопериостален флап дизајн, односно правилно испланирана оперативна резенка,
- правилен избор на игли и конци кои се за употреба во оралната празнина,
- примена на соодветна техника на шиење и чворување,
- правилно вадење на конци.
Цел на планираните активности: запознавање со базичните принципите во планирањето на орално хируршките флапови, особено при денталното имплантирање, исхрана и прокрвеност на флапот, избегнување на можни компликации.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 09 Aug 2013 10:17
Last Modified: 19 Feb 2014 08:54
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6860

Actions (login required)

View Item View Item