Превенција на коло-ректален карцином

Todosieva, Kristina and Serafimov, Aleksandar and Simeonovska Joveva, Elena and Marolova, Angela and Petrova, Marina (2010) Превенција на коло-ректален карцином. Book of abstracts, 33rd International Medical Scientific Congress for Medical Students and Young Doctors, 13-16 May 2010, Ohrid, Republic of Macedonia. pp. 43-48.

[thumbnail of KRK.pdf]
Preview
Text
KRK.pdf

Download (279kB) | Preview

Abstract

Коло - ректалниот карцином се однесува на малигнена трансформација на лигавицата на колонот, ректумот и апендиксот. Со околу 655.000 луѓе кои годишно умираат од овој вид на рак, КРК е трета по ред причина за смрт во светот. Коло - ректалниот карцином се образува од аденоматозни полипи во колонот. На почетокот овие полипи се бенигни, не со текот на времето дел од нив се развиваат во канцерогена форма.
Инвазивните канцери, кои се ограничени во лигавицата на колонот (TNM стадиум I и II) се операбилни до 100 %. Ако не се лекуваат, тие метастазираат до регионалните лимфни јазли (стадиум III), при што до 73 % можат да бидат излекувани со хирургија и хемотерапија. Карциномите што имаат далечни метастази (стадиум IV) обично се неоперабилни, иако хемотерапијата може да го продолжи животниот век. Хирургијата во овој стадиум е главно палијативна.
На клеточно и молекуларно ниво, КРК почнува со мутација во нормалната генетска структура на ДНК, поточно генот означен како APC.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Colorectal carcinoma, prevention, diagnosis
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Aleksandar Serafimov
Date Deposited: 26 Jul 2013 09:08
Last Modified: 26 Jul 2013 09:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6847

Actions (login required)

View Item View Item