Детекција на Циклотриметилентринитроамин и 1-метил-2,4,6-тринитробензен (ТНТ) со помош на течна хроматографија

Popovski, Orce and Smileski, Rose and Trajkovska - Petkoska, Anka (1999) Детекција на Циклотриметилентринитроамин и 1-метил-2,4,6-тринитробензен (ТНТ) со помош на течна хроматографија. Зборник на објавени трудови од XVI. Конгрес на хемичарите и технолозите, со меѓународно учество, 28-30 Oct 1999, Скопје. pp. 443-446.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_RS 5.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_RS 5.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во овој труд е извршена идентификација на Циклотриметилентринитроамин и 1-метил-2,4,6-тринитробензен во проби, земени во теренски услови по завршувањето на експлозивниот процес (детонација). Во текот на испитувањата користени се стандардни растворувачи од фирмата Merck. Испитувањата се вршени на течен хроматограф Varian според DIN стандардот бр. 32645. Од добиените хроматограми е констатирано присуство на Циклотриметилентринитроамин и 1-метил-2,4,6-тринитробензен во испитуваните проби.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Chemical engineering
Engineering and Technology > Materials engineering
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 10 Jul 2013 14:06
Last Modified: 10 Jul 2013 14:06
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6831

Actions (login required)

View Item View Item