Транспорт на експлозивните материи во јавниот сообраќај

Smileski, Rose and Popovski, Orce (1999) Транспорт на експлозивните материи во јавниот сообраќај. Зборник на трудови од Симпозиум на Сојузот на сообраќајните инженери на Македонија и Министерството за сообраќај и врски на Р. Македонија, Охрид 23-25.09.1999, Сообраќај и комуникации на прагот на XXI век, Скопје. pp. 175-179.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_RS 4.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_RS 4.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Веројатноста да дојде до несреќен настан при транспорт на експлозивни материи по сообраќајниците е релативно голема. Таа веројатност е многу поголема ако не се предвиди потенцијалната опасност што со себе ја носат експлозивните материи и, во склад со тоа, ако не се воспостават одредени нормативи. Во трудотв се изнесени потенцијалните опасности од експлозивните материи и препораките од ООН за нивни транспорт, со цел да се минимизираат последиците од неочекувани настани при транспорт на тие материи.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 10 Jul 2013 13:51
Last Modified: 10 Jul 2013 13:51
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6830

Actions (login required)

View Item View Item