Хроматографско определување на содржината на стабилизаторот во потисните експлозивни материи

Smileski, Rose and Popovski, Orce and Trajkovska - Petkoska, Anka (2000) Хроматографско определување на содржината на стабилизаторот во потисните експлозивни материи. Современа македонска одбрана (1). pp. 157-161.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_RS 3.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_RS 3.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во овој труд, преку определувањето на содржината на стабилизаторот, е испитувана хемиската стабилност на двобазен сферен барут (1) со помош на течна хроматографија. Во текот на испитувањата се користени стандардни растворувачи од фирмата Merck. Испитувањата се вршени на течен хроматограф Varian, според стандардот СНО 8069/91. Од добиените хроматограми е констатирано присуство на централит во испитуваните проби.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Chemical engineering
Engineering and Technology > Materials engineering
Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 10 Jul 2013 10:30
Last Modified: 10 Jul 2013 10:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6819

Actions (login required)

View Item View Item