Испитување на оксидниот слој на бакарот создаден при корозија во синтетска морска вода

Smileski, Rose and Naumoski, Jovan (2002) Испитување на оксидниот слој на бакарот создаден при корозија во синтетска морска вода. Прв конгрес на инжинерите на Македонија, Струга, 24-26 Oct 2002. pp. 267-272.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_RS 20.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_RS 20.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Процесите на создавање на оксидните слоеви на бакарот при корозија во различни електролити (кисели раствори, раствори на соли и алкалии, вода за пиење, морска вода и др.) и при различни услови, од поодамна биле предмет на интензивни и систематски изучувања, а поради актуелноста и комплексноста на системот метал-средина и натаму ќе бидат...

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Chemical engineering
Natural sciences > Chemical sciences
Engineering and Technology > Materials engineering
Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 04 Jul 2013 12:04
Last Modified: 04 Jul 2013 12:04
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6774

Actions (login required)

View Item View Item