Детекција и анализа на стопанските експлозиви по нивното активирање - експлозија

Smileski, Rose and Popovski, Orce (2001) Детекција и анализа на стопанските експлозиви по нивното активирање - експлозија. In: Второ заседание од советувањето на тема „Рударско геолошко инженерство во рударските, градежните и водостопанските објекти“, 18-20 Oct 2001, Струга.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_RS 15.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_RS 15.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во трудот се вршени испитувања, односно детекција на стопанските експлозиви после нивната експлозија. За таа цел извршено е активирање на 1 кг стопански експлозив амонекс. Активирањето е извршено со стандардно средство за иницирање. По експлоатацијата, на разни растојанија, е земен брис. Во двете проби со помош на методот на течна хроматографија регистрирано е присуство на амониум нитрат, тринитротолуен и хексоген.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Chemical engineering
Engineering and Technology > Materials engineering
Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 03 Jul 2013 13:02
Last Modified: 03 Jul 2013 13:02
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6768

Actions (login required)

View Item View Item