Општо за договорната одговорност во правото на ЕУ

Ampovska, Marija (2013) Општо за договорната одговорност во правото на ЕУ. Евродијалог, 18.

[thumbnail of Општо за договорната одговорносѕ во ЕУ Евродијалог.pdf]
Preview
Text
Општо за договорната одговорносѕ во ЕУ Евродијалог.pdf

Download (436kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се истражува и елаборира договорната одговорност во правните модели на Европската Унија, преку содржината на Принципите на европското договорно право објавени во 1994 година, а дополнети во 1999 година. Од поново време обработен е академскиот нацрт на принципи, дефиниции и модел правила на Европското приватно право кој настанува во 2009 година како резултат на работата на две групи во рамките на ЕУ - Работна група за Европски граѓански законик и Истражувачка група за постоечки приватно-правни режими на земјите во ЕУ. Во трудот се изложени основните правила кои се однесуваат на прашањето за договорната одговорност со компаративна анализа во однос на македонското право и усогласеноста на неговите правни норми со оние содржани во европските правила и правни модели.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 02 Jul 2013 07:38
Last Modified: 28 Jan 2015 12:19
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6747

Actions (login required)

View Item View Item