Анализа на распрскувачкото дејство и ефикасноста на граната 40 mm

Smileski, Rose and Popovski, Orce and Stojkoski, Darko (2007) Анализа на распрскувачкото дејство и ефикасноста на граната 40 mm. Годишник на Полициската академија, 2 (1). pp. 175-186.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_R.S. 1.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_R.S. 1.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Применувајќи ги најсовремените теоретски знаења и резултатите добиени преку експерименти, оваа студија го анализира распрскувачкото дејство на експлозивни тела (рачен фрлач на граната) со цилиндрична форма. Анализата покажува добра корелација меѓу експериментално и теоретски добиените резултати. Според тоа, овој вид на анализа може да се употреби за утврдување на радиусот на убивање, или со други зборови за утврдување на сигурносната зона при експлозија на определена експлозивна направа.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 27 Jun 2013 11:05
Last Modified: 27 Jun 2013 11:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6701

Actions (login required)

View Item View Item