Младите во Фејсбук комуникацијата

Dzamtoska-Zdravkovska, Suzana (2013) Младите во Фејсбук комуникацијата. Зборник на научни трудови – Четврта меѓународна научна конференција «Меѓународен дијалог: Исток - Запад» (култура, славјанство и економија). pp. 380-384. ISSN 978-608-4689-04-1

[thumbnail of Mladi-facabook komunikacija.pdf]
Preview
Text
Mladi-facabook komunikacija.pdf - Published Version

Download (157kB) | Preview
[thumbnail of ZBORNIK 4 Megunarodna naucna konferencija.pdf]
Preview
Text
ZBORNIK 4 Megunarodna naucna konferencija.pdf

Download (841kB) | Preview

Abstract

Интеракцијата на младите преку социјалните мрежи на интернет стана неминовен дел од нивниот секојдневен живот. Во процесот на комуницирање и размена на информации преку социјалните мрежи младите се истовремено и учесници и најверната публика. Како резултат на ова т.н. компјутерско дружење, директните контакти, разговори и средби се сведоа на минимум.
Интересот на трудот е насочен кон зависноста на младите од Фејсбук - една од најпосетуваните интернет страници, со осврт на влијанието на оваа интернет комуникација врз создавањето на нови јазични форми. Во направеното истражување беа вклучени 100 студенти од Факултетот за бизнис логистика при Универзитетот “Гоце Делчев”, Штип.
Заклучоците ги потенцираат промените произлезени од овој вид комуникација, а кои ги опфаќаат сите области во општествено-социјалниот живот. Неминовно, како резултат на тоа се создаде “глобален интернет јазик” со кој комуницираат и можат да се разберат младите од целиот свет.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Интернет, Фејсбук, компјутерски посредувана комуникација, нови зборови.
Subjects: Social Sciences > Media and communications
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Suzana Dzamtoska Zdravkovska
Date Deposited: 01 Jul 2013 07:37
Last Modified: 22 Sep 2014 11:51
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6687

Actions (login required)

View Item View Item