Архитектура, компоненти и имплементација на IPTV сервисот

Gelev, Saso and Hristov, Risto and Ivanovska, Ana (2013) Архитектура, компоненти и имплементација на IPTV сервисот. In: Трета меѓународна конференција „Промените во глобалното општество“, 06-07 June 2013, Скопје.

[thumbnail of Arhitektura, komponenti i implementacija na  IPTV.pdf]
Preview
Text
Arhitektura, komponenti i implementacija na IPTV.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial.

Download (774kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се обработува IPTV, и негово пренесување преку DSL пристапна мрежа. Во овој труд најмногу ќе обрнеме внимание на транспортната архитектура на едно IPTV решение, при што најмногу ќе се задржиме на DSL пристапната мрежа од гледна точка на сервис провајдер. Во ова решение се опфатени сервисите broadcast видео и VoD, што им овозможува на сервис провајдерите не само видео, туку и VoIP и податочни услуги, кои заеднички се нарекуваат Triple-Play услуги. Поради ограниченоста на ресурсите во пристапните мрежи, при транспортот на видео сообраќајот неопходн неопходна е негова претходна компресија. Познати техники за компресија се MPEG 2 и MPEG 4.
Во овој труд како тема за обработка го избравме IPTV сервисот од повеќе причини. Една од нив е секако неговата голема распространетост во светот, како и во Македонија. За да дојдеме до резултати во нашето истражување, ќе користиме интернет пребарување, читање книги од областа на IPTV, како и изработка на проект во OPNET симулатор. Како резултат на тој проект ќе се обидеме да дојдеме до заклучок како растојанието помеѓу дистрибуциската мрежа и домашната мрежа влијае на оптоварувањето на серверите за VoD сервисот.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 14 Jun 2013 08:18
Last Modified: 14 Jun 2013 08:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6583

Actions (login required)

View Item View Item