Прототип апликација за Е- Архив

Ackoski, Jugoslav and Angelevski, Slavko and Bogatinov, Dimitar (2009) Прототип апликација за Е- Архив. In: ETAI 2009, Sept 2009, Охрид, Р. Македонија.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Trudovi_Jugoslav Achkoski_Scientific Papers_elektronska verzija_Прототип апликација за Е-архив.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Trudovi_Jugoslav Achkoski_Scientific Papers_elektronska verzija_Прототип апликација за Е-архив.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во трудот е презентиран
развојот на прототип апликација за
електронски архив. Со него се овозможува
следење на современите архивски трендови,
транспарентност на дигитализираната
граѓа, прилагодување на влијанието на
технологијата во промена на
информациската околина, заштита на
дигитализираната и класичната граѓа,
истражување на електронската архивска
граѓа, како и истражување од далечина со
што архивската граѓа станува достапна од
било која точка на земјата во било кое време.
Трудот е посветен на опис на апликацијата
за електронски архив, наречена „е - архив“,
изработена врз база на платформата Lotus
Notes. Бидејќи прототипот апликација е
имплементиран модул на WEB Portal,
разработена е структурата и содржината
на WEB Portal – от со сите негови модули,
при што поединечно се презентирани
карактеристиките на секој модул.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: Organized by: ETAI - Society for Electronics, Telecommunications, Automation and Informatics of the Republic of Macedonia
Uncontrolled Keywords: Aпликација, електронски архив, архивска граѓа, прототип, WEB Portal, дигитализирана граѓа, Lotus Notes.
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 12 Jun 2013 14:09
Last Modified: 12 Jun 2013 14:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6560

Actions (login required)

View Item View Item