Споредба на добиените разлики од резултатите во моторичките тестови кај ученичките на 11 и 12 годишна возраст

Popeska, Biljana and Spasovska, Katerina (2007) Споредба на добиените разлики од резултатите во моторичките тестови кај ученичките на 11 и 12 годишна возраст. Зборник на трудови: Програмско – организациска, стручна и научна димензија на спортот. pp. 299-303.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.popeska_Desktop_repozitorium_5 Споредба на разлики од моторички тестови кај ученички на 11 и 12 год (2006).pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.popeska_Desktop_repozitorium_5 Споредба на разлики од моторички тестови кај ученички на 11 и 12 год (2006).pdf

Download (10MB) | Preview

Abstract

Со цел да се утврдат промените во резултатите на моторичките тестови за проценка на девет моторички димензии на 144 ученички на 11 и на 12 годишна возраст од Република Македонија, спроведено е лонгитудинално истражување. За проценување на моторичките способности применети се 27 моторички варијабли.
Со примена на мултиваријантна и униваријантна анализа на варијансата утврдени се статистички значајни разлики во резултатите од моторичките тестови.
Во третираниот период се забележува прогресивно подобрување на резултатите во сите применети моторички тестови кои се наменети за проценка на: прецизност, експлозивна снага, рамнотежа, динамометриска сила, статичка снага, ритмичка структура и фреквенција на движењето, а кај тестовите за проценка на флексибилноста и координацијата добиените резултати не се статистички значајни.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 17 Jun 2013 13:42
Last Modified: 17 Jun 2013 13:42
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6556

Actions (login required)

View Item View Item