Примена на елементи од структурата на телесната вежба при одредување на оптеретувањето на часот по аеробик со хетерогени групи

Popeska, Biljana (2007) Примена на елементи од структурата на телесната вежба при одредување на оптеретувањето на часот по аеробик со хетерогени групи. Програмско – организациска, стручна и научна димензија на училишниот спорт: Зборник на трудови. pp. 160-163.

[thumbnail of 7primena na elem od struk na tel vezba(2006).pdf]
Preview
Text
7primena na elem od struk na tel vezba(2006).pdf

Download (10MB) | Preview
Official URL: http://www.fusmak.org.mk

Abstract

Аеробикот како форма на физичка активност, претставува се попопуларна рекреативна активност во која се вклучуваат луѓе од различни возрасни категории со различни моторни, функционални и други способности. Различните динамички движења поврзани во одредена кореографија проследени со звуците на популарната музика, лесно се реализираа и ја постигнуваат својата цел кога се работи со хомогени групи. Кога станува збор за група хетероген по способностите, предзнаењата, возраста и индивидуалните можности, часот по аеробик успешно може да се реализира доколку се земат во предвид елементите од структурата на телесните движења: механички, енергетски и ритам. Со нивното менување, комбинирање и заемно делување часот по аеробик може да одговори на различните барања на хетерогената група.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 24 Jun 2013 07:40
Last Modified: 24 Jun 2013 07:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6555

Actions (login required)

View Item View Item