Компаративна анализа на добиените резултати од просечните вредности на применетите моторички тестови кај учениците од 5 и 6 одделение

Spasovska, Katerina and Popeska, Biljana (2006) Компаративна анализа на добиените резултати од просечните вредности на применетите моторички тестови кај учениците од 5 и 6 одделение. Програмско – организациска, стручна и научна димензија на училишниот спорт: Зборник на трудови . pp. 352-356.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.popeska_Desktop_repozitorium_6 Компаративна анализа на моторички тестови 5 и 6 одд2006).pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.popeska_Desktop_repozitorium_6 Компаративна анализа на моторички тестови 5 и 6 одд2006).pdf

Download (8MB) | Preview

Abstract

Од вкупниот број на испитаници (1370) извлечен е примерок од 144 испитаници од машки пол на возраст од 11 до 12 години од Република Македонија. Со цел да се утврди развојот на одредени моторички димензии, применето е лонгитудинално истражување на избрани моторички тестови во 5 и 6 одделение. Применети се 27 моторички тестови. Со примена на мултиваријантна и униваријантна анализа на варијансата утврдени се статистички значајни разлики во резултатите од моторичките тестови. Во третираниот период се забележува прогресивно подобрување на резултатите во сите применети моторички тестови кои се наменети за проценка на 9 моторички димензии.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 17 Jun 2013 13:18
Last Modified: 17 Jun 2013 13:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6553

Actions (login required)

View Item View Item