Компаративна анализа на разликите во аритметичките средини на антропометриските мерки меѓу ученици и ученички на 11 годишна возраст

Popeska, Biljana and Rajcinoski, Goran (2004) Компаративна анализа на разликите во аритметичките средини на антропометриските мерки меѓу ученици и ученички на 11 годишна возраст. Физичка култура (2). pp. 71-73. ISSN 0350-3836

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.popeska_Desktop_repozitorium_1 Аритметичките средини на антропометриските мерки 11 годишна возраст.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.popeska_Desktop_repozitorium_1 Аритметичките средини на антропометриските мерки 11 годишна возраст.pdf

Download (5MB) | Preview
Official URL: http://www.fsprm.mk

Abstract

На примерок од 156 испитаници од машки и женски пол на возраст од 11 години, измерени се 11 антропометриски мерки за проценка на лонгитудинална и трансверзална димензионалност, обем и маса на телото и поткожно масно ткиво. Со примена на Т-тест кај женските, утврдени се статистички значајно повисоки вредности во антропометриските мерки: висина на тело, должина на рака, кожен набор на надлактица, кожен набор на подколеница и кожен набор на стомак. Кај машките утврдени се повисоки вредности во варијаблата дијаметар на рачен зглоб. Кај учениците и ученичките промените во антропометриските мерки: ширина на рамења, обем на подлактица, обем на надлактица, обем на подколеница и маса на телото, не се статистички значајни.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 17 Jun 2013 13:16
Last Modified: 17 Jun 2013 13:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6549

Actions (login required)

View Item View Item