Компаративна анализа на разликите на аритметичките средини на моторичките тестови меѓу ученици и ученички од 5 одделение

Rajcinoski, Goran and Popeska, Biljana (2004) Компаративна анализа на разликите на аритметичките средини на моторичките тестови меѓу ученици и ученички од 5 одделение. Физичка култура, 32 (2). pp. 55-57. ISSN 0350-3836

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.popeska_Desktop_repozitorium_2 Компаративна анализа на разлики во моторичките тестови 5 одд  (2004).pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.popeska_Desktop_repozitorium_2 Компаративна анализа на разлики во моторичките тестови 5 одд (2004).pdf

Download (5MB) | Preview
Official URL: http://www.fsprm.mk/

Abstract

Реализирано е истражување на 144 ученика и 144 ученички од петто одделение во Македонија. Измерени се 27 моторички тестови за проценка на прецизност, експлозивна снага, рамнотежа, динамометриска сила, флексибилност, статичка снага, ритмичка структура, координација и фреквенција на движења. Со примена на Т-тестот кај учениците добиени се значајни повисоки вредности во моторичките тестови наменети за проценка на: експлозивна снага, динамометриска сила, статичка снага, координација и сегметарна брзина, за разлика од ученичките кај другите применети тестови резултатите се статистички незначајни.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 17 Jun 2013 13:16
Last Modified: 17 Jun 2013 13:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6547

Actions (login required)

View Item View Item