Современи трендови на разузнавањето во борба против тероризмот

Ibraimi, Muhamed and Ackoski, Jugoslav (2012) Современи трендови на разузнавањето во борба против тероризмот. Зборник на трудови: Научно-стручна конференција „MILCON ’12“, Скопје, Р. Македонија. pp. 159-165.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Trudovi_Jugoslav Achkoski_Scientific Papers_elektronska verzija_Sovremeni trendovi na razuznavanjeto vo borba protiv terorizmot.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Trudovi_Jugoslav Achkoski_Scientific Papers_elektronska verzija_Sovremeni trendovi na razuznavanjeto vo borba protiv terorizmot.pdf

Download (507kB) | Preview

Abstract

Сенката на тероризмот се повеќе почна да надвиснува над светот, над неговата судбина и иднина. Борбата против ова современо зло, против овој „флуиден“ непријател со (не) јасен концепт бара многу знаење, но најмногу правовремени, квалитетни и валидни операции. Без солидно разузнавање во оваа свера, што во иднина неминовно ќе мора да прерасне во посебна научна дисциплина, ќе бидеме осудени да бидеме „слепи“ и немоќни против канџите на терористичкото лудило кои неминовно демнеат над своите невини жртви. Во спротивно, тероризмот секогаш ќе биде прв на потег.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Тероризам, терористички операции, разузнавање, разузнавачко-безбедносна заедница, разузнавачки информации.
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 12 Jun 2013 11:32
Last Modified: 07 Aug 2015 09:25
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6546

Actions (login required)

View Item View Item