Сајбер тероризмот - закана за системите за поддршка на процесот на планирање на современите операции

Stojanovski, Zoran and Dojcinovski, Metodija and Ackoski, Jugoslav (2012) Сајбер тероризмот - закана за системите за поддршка на процесот на планирање на современите операции. Зборник на трудови: Научно-стручна конференција „MILCON ’12“, Скопје, Р. Македонија. pp. 225-230.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Trudovi_Jugoslav Achkoski_Scientific Papers_elektronska verzija_Sajber terorizmot - zakana za komunikacisko-informaciskite sistemi - Zoran Stojanovski.doc] Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Trudovi_Jugoslav Achkoski_Scientific Papers_elektronska verzija_Sajber terorizmot - zakana za komunikacisko-informaciskite sistemi - Zoran Stojanovski.doc

Download (94kB)

Abstract

Информациско – комуникациската технологија (eng.Information Communication Technology (ICT)) со одредени компјутерски алатки нуди исклучителна поддршка во процесот на планирање и донесување на одлуки. Оваа технологија за поддршка при планирање и донесување на одлука станува се позастапена и истата се вклучува во поголемиот дел од фазите во процесот на планирање и донесување на воена одлука. Се поголемото инволвирање на компјутерските системи во бизнис процесите, а во нашиот случај планирање и процес на донесување одлука , ќе придонесе создавање на зависност од ICT , со што и тероризмот преку сајбер-просторот може да стане сериозна закана.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Компјутер, сајбер тероризам, процес, систем, планирање.
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Social Sciences > Media and communications
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 11 Jun 2013 14:23
Last Modified: 11 Jun 2013 20:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6537

Actions (login required)

View Item View Item