Сајбер криминал и заштита на дигиталните податоци во компјутерските мрежи

Ackoski, Jugoslav and Dojcinovski, Metodija (2011) Сајбер криминал и заштита на дигиталните податоци во компјутерските мрежи. Национално теоретско списание „Современа македонска одбрана“, Скопје, Р. Македонија.

[thumbnail of Jugoslav Achkoski_Scientific Papers_elektronska verzija_Sajber kriminal i zastita na digitalnite podatoci vo kompjuterskite mrezi.pdf]
Preview
Text
Jugoslav Achkoski_Scientific Papers_elektronska verzija_Sajber kriminal i zastita na digitalnite podatoci vo kompjuterskite mrezi.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Појавата на новите облици на криминал, а предизвикани од развојот на информациско-комуникациската технологија, преставуваат предизвик на современото општевството, што значи дека во иднина се потребни големи напори со кои ќе се спречи остварување на целта на сајбер криминалот. Предводници во спречувањето на извршителите на овие дела, пред се треба да бидат институциите на системот кои ја разработуваат проблематиката за сајбер криминалот. Слободно може да се констатира дека сајбер криминалот, со своите каракеристики во иднина ќе претставува облик, кој ќе ја завзема водечката позиција во однос на останатите облици на криминал. Наведената констатација се темели на брзиот развој на инфомациско-комуникациската технологија, бидејќи на сите позитивните придобивки од технологијата еднакво кореспондираат и негативните. Во трудот се презентирани основите за сајбер криминалот и заштитата на дигиталните податоци во компјутерски мрежи, со цел да се даде придонес во справувањето со овој модерен облик на криминал.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Сајбер криминал, заштита на податоци, безбедност, криптографија, клучеви за шифрирање.
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 11 Jun 2013 13:14
Last Modified: 04 Aug 2015 09:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6536

Actions (login required)

View Item View Item