Влијание на менаџментот на развојот и истражувањето во одбраната врз безбедноста на Република Македонија

Nikolov, Elenior and Bogdanoski, Mitko and Contev, Robertino and Petreski, Drage (2010) Влијание на менаџментот на развојот и истражувањето во одбраната врз безбедноста на Република Македонија. In: Конференција за безбедност, еколошка безбедност и предизвиците на Република Македонија, 17-18 Sept 2010, Охрид, Р. Македонија.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Mitko Bogdanoski - Trudovi za UGD Repozitorium_Menadzment_16. Vlijanie_na_Menad_na_I&R_vo_Odbrana_VA.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Mitko Bogdanoski - Trudovi za UGD Repozitorium_Menadzment_16. Vlijanie_na_Menad_na_I&R_vo_Odbrana_VA.pdf

Download (545kB) | Preview

Abstract

Во овој труд е прикажан краток преглед на политиката за развојот и
истражувањето во одбраната. Потенциран е нискиот степен на финансиска
подршка, како и нискиот степен на примена на предностите на развиените
капацитети за истражување и развој, особено во индустрискиот процес (како на
воениот, така и на цивилниот сектор). Како одговор на овие недостатоци, предложен
е соодветен модус кој што опфаќа низа мерки и постапки со искористување на
националните фондови, но и други фондови кои не се за занемарување, меѓу кои главен
акцент се става на фондовите на интернационални организации, невладини
организации, мултилатерални заеднички проекти и билатерални програми за
соработка за оваа област.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: Истражување & развој, безбедност, национален систем на И&Р, И&Р во воената индустрија.
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Engineering and Technology > Environmental engineering
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 03 Jun 2013 10:13
Last Modified: 27 Sep 2013 09:24
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6485

Actions (login required)

View Item View Item