Сајбер нападите како најсовремени закани врз воените операции и критичната инфраструктура

Bogdanoski, Mitko and Bogdanoski, Marjan and Nikolov, Elenior and Petreski, Drage (2012) Сајбер нападите како најсовремени закани врз воените операции и критичната инфраструктура. In: Научно – стручна конференција MILCON’12, 14 May 2012, Скопје, Р. Македонија.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Mitko Bogdanoski - Trudovi za UGD Repozitorium_Telekomunikacii - Kompjuterski Nauki_4. 928B~1.PDF]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Mitko Bogdanoski - Trudovi za UGD Repozitorium_Telekomunikacii - Kompjuterski Nauki_4. 928B~1.PDF

Download (536kB) | Preview

Abstract

Овој труд се фокусира на сајбер нападите како една од
најголемите загрижености во светот на глобалните безбедносни закани, со
можности за импликации врз сите сфери, почнувајќи од поединците,
индустриските системи, владините и државните институции, па сѐ до
големите интернатионални организации. Сајбер нападите за многу брзо
време прераснаа во една од водечките закани врз комплетниот безбедносен
систем како на национално, така и на глобално ниво. Сè поголема е свеста и
кај најмалите познавачи на оваа проблематика дека сајбер закана може да
предизвика огромни штети кои не би се разликувале од штетите нанесени со
било каква воена операција, а сајбер оружјето, на многу посуптилен начин,
може да одземе повеќе животи од било каков конвенционален напад.
Владите низ целиот свет, како и сите големи светски организации, се
подготвуваат да се справат со овој масивен технолошки повик за закани од
глобални размери. Свеста за заканата и ризиците е висока, што условува, и
покрај кризната економска ситуација во светски рамки, издвојување на
големи финансиски средства со цел подготовка за одговор на нови вонредни
состојби кои би биле причинети од глобалните сајбер напади.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: Сајбер, напади, безбедност, војување, мрежи.
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Social Sciences > Media and communications
Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 30 May 2013 11:08
Last Modified: 27 Sep 2013 09:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6458

Actions (login required)

View Item View Item