Управување со квалитот на водата во Охридското Езеро – значаен елемент за збогатување на туристичката понуда

Gjorgjeska, Biljana (2009) Управување со квалитот на водата во Охридското Езеро – значаен елемент за збогатување на туристичката понуда. UTMS Journal of Economics.

[thumbnail of Trud Ohridsko ezero.pdf]
Preview
Text
Trud Ohridsko ezero.pdf

Download (436kB) | Preview

Abstract

Охридското Eзеро е несомнено едно од најубавите и најстарите езера во светот. Неговата бистрина и прозирност се надалеку познати. Тоа се и главните причини заради кои секоја година го посетуваат туристи од целиот свет. Но, освен величествената убавина туристот го интересира неговата чистота и здравствена исправност мерена со хемиски и микробиолошки испитувања. Токму тоа е и целта на овој труд – да се утврдат местата на охридското крајбрежие кои го заслужуваат епитетот “еколошки точки “. За ова истражување користени се официјални податоци од Заводот за здравствена заштита во Охрид. Анализата резултираше со заклучоци за управување со квалитетот на водата во Охридското Езеро.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Natural sciences > Biological sciences
Social Sciences > Economics and business
Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Biljana Gorgeska
Date Deposited: 28 May 2013 08:04
Last Modified: 20 Feb 2014 12:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6407

Actions (login required)

View Item View Item