Фолклорната основа на „Сказна за Вилен“ од Глигор Поповски

Denkova, Jovanka (2013) Фолклорната основа на „Сказна за Вилен“ од Глигор Поповски. Sovremenost (2). pp. 76-86. ISSN 0038-5972

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Za Sovremenost 2013-Jovanka Denkova.docx] Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Za Sovremenost 2013-Jovanka Denkova.docx

Download (34kB)
[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Sovremenost 2013.PDF]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Sovremenost 2013.PDF

Download (483kB) | Preview

Abstract

Можат да се издвојат некои сличности што се среќаваат и кај митот и кај сказната. И митот и сказната се случуваат во некое минато време, кое термински не е определено. И митот и сказната се обрасци, односно носат трајни, универзални пораки кон кои е потребно да се придржува. ....Авторот на митот, како и оној на сказната, останува анонимен, непознат, иако е разбирливо дека тој некогаш постоел. Вистинскиот творец останува колективот, оној што ја пренесува пораката... Сличностите меѓу митот и сказната можат да се пронајдат дури и на планот на судбината на главниот херој, кој и во обата случаја на почетокот е отфрлен, потценет, поставен пред неволји, но кој на крајот секогаш завршува триумфално, како победник.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 22 May 2013 11:24
Last Modified: 13 Mar 2014 09:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6382

Actions (login required)

View Item View Item