Функциската шема во делото „Сказна за Вилен“ од Глигор Поповски

Denkova, Jovanka (2013) Функциската шема во делото „Сказна за Вилен“ од Глигор Поповски. Detinjstvo, 39 (3). pp. 32-40.

[thumbnail of trud od ZDI-2013-zima.pdf]
Preview
Text
trud od ZDI-2013-zima.pdf

Download (407kB) | Preview

Abstract

Во овој труд авторот се осврнува на функциската шема во делото „Сказна за Вилен“ од Глигор Поповски. Притоа, се разгледува распределеноста на дистрибутивните функции во текстот од каде е евидентно дека сказната покажува релативно богата функционална разгранетост. Видливо е дека во текстот позастапени се функциите, значи раскажувањето е високо функционално, што е својствено на народните приказни. Во ,,Сказна за детето Вилен“ сé се одвива според утврдените канони на сказната: реалното се меша со натприродното, доброто победува над злото, правдата над неправдата, од каде повторно ја согледуваме длабоката, исконска поврзаност (или инкорпорираност на магијата во сказната) на магијата и сказната.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 22 May 2013 11:22
Last Modified: 31 Dec 2013 08:19
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6381

Actions (login required)

View Item View Item