Расни, социјални, национални, културни,религиозни и родови стереотипи во македонската литература за деца, нивниот социјален контекст и нивната естетска функција

Denkova, Jovanka (2013) Расни, социјални, национални, културни,религиозни и родови стереотипи во македонската литература за деца, нивниот социјален контекст и нивната естетска функција. In: Zmajeve decje igre, June 2013, Novi Sad, Serbia.

[thumbnail of rad za ZDI 2013-Jovanka Denkova.doc] Text
rad za ZDI 2013-Jovanka Denkova.doc

Download (125kB)

Abstract

При прочитот на одреден квантум дела од современата македонска литература за млади, станува евидентно дека во неа се застапени дела наменети за децата од помала возраст, но и дела наменети за младите адоленценти. Ако подетално се анализира ситуацијата, ќе се забележи дека додека во првите сѐ е подредено на пристојното и убаво изразување, во делата наменети за младите адоленценти се забележува одреден корпус на зборови со погрдно значење, кои за жал сѐ почесто се среќаваат во секојдневниот говор на нашата младина. Се разбира, ова не може да се припише на присуството на зборовите со погрдно значење во литературата, туку напротив, на фактот што јазикот и литературата верно ги следат промените во општественото живеење. Согласно со тоа, сите разгледани романи во кои беа евидентирани вакви зборови, можат да се оквалификуваат како романи од реалистичен тип, во кои авторите се свртуваат кон животот на младите во современите, бурни услови на живеење. Во такви услови младите се служат со зборови кои можат да се слушнат на улицата, со жаргонизми, сленгови, погрдни зборови, пцости, клетви и сл.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 28 May 2013 08:16
Last Modified: 30 Sep 2013 08:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6380

Actions (login required)

View Item View Item