Фантастиката во расказите од збирката „Марсовци и глувци“ на Славко Јаневски

Denkova, Jovanka (2014) Фантастиката во расказите од збирката „Марсовци и глувци“ на Славко Јаневски. In: Vaspitno-obrazovni i sportski horizonti, 13-14 May 2013, Subotica, Serbia.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_subotica.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_subotica.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во овој труд се прави осврт кон фантастиката во расказите од збирката „Марсовци и глувци“ од познатиот македонски писател за деца – Славко Јаневски. Карактеристичноста на неговата фантастика се состои во преплетување на реалното и вообразеното, во потенцирањето на некои особини кај предметите или појавите заради што тие делуваат смешно, па и гротескно, или во антропоморфно поетско прикажување на светот на животните.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 22 May 2013 11:47
Last Modified: 07 Nov 2014 10:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6379

Actions (login required)

View Item View Item