Боите на детскиот свет низ поезијата за деца

Denkova, Jovanka (2014) Боите на детскиот свет низ поезијата за деца. In: Zlatni danci 15, Osijek.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop__Rad za Zlatne danke 15-Jovanka Denkova, 2014.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop__Rad za Zlatne danke 15-Jovanka Denkova, 2014.pdf

Download (332kB) | Preview
[thumbnail of DOC023.pdf]
Preview
Text
DOC023.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Апстракт:Авторот на овој труд се осврнува врз македонската поезија за деца. Преку три репрезентативни збирки поезија за деца, авторот покажува дека нејзина особена вредност е изобилството од хуморни и хедонистичко - оптимистички тонови со кои се проткаени песните. Тој хедонизам е вткаен во љубовта кон животните, односот кон играчките, грижата за старата болна баба, фантазирањата, сонувањата, игрите со другарчињата во градинката, слогата меѓу двете сестрички, итн. Таквиот однос на децата кон животните појави има општочовечки карактер и убаво кореспондира со сензибилитетот на современото дете, но нема да погрешиме ако кажеме дека таквата поезија има вонвременски карактер, зашто во неа ќе се пронајдат и современите деца, но и децата кои сеуште живеат и ќе живеат и во нас, возрасните.
Кључне речи: поезија за деца, оптимизам, хедонизам, современост.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 22 May 2013 11:43
Last Modified: 19 Aug 2014 08:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6372

Actions (login required)

View Item View Item