Употреба на антисептици и средства за дезинфекција во здравствените институции во Република Македонија во период од пет години

Gjorgjeska, Biljana and Zdravkovska, Milka and Angelovska, Bistra and Petkovska, Sofija and Zarkova, Julija and Ivanovska, Verica (2013) Употреба на антисептици и средства за дезинфекција во здравствените институции во Република Македонија во период од пет години. [Project] (Unpublished)

[thumbnail of Проект Употреба на антисептици и средства за дезинфекција - Б. Ѓорѓеска.pdf]
Preview
Text
Проект Употреба на антисептици и средства за дезинфекција - Б. Ѓорѓеска.pdf

Download (732kB) | Preview

Abstract

Цел - Согледување на состојбата за користењето на антисептици и дезинфициенси во здравствените установи во Р. Македонија во петгодишен период.
Материјали и методи – За спроведување на ова истражување ќе се соберат податоци од листите за набавки на болничките аптеки, стандардните оперативни постапки и евидентните листи за користење на дезифициенсите и антисептиците по оддели во јавните и приватните здравствени институции. Истовремено ќе се користат податоци од извршените испитувања на микробилошка чистота во секоја здравствена институција по оддели на годишно ниво.
Очекувани резултати – Со анализа на податоците ќе се добијат резултати за секоја година и институција посебно кои ќе укажат на значајно намалување или зголемување на контаминација со патогени со што ќе може да се извлечат заклучоци за соодветно спроведената дезинфекција. Дополнително ќе може да се заклучи за намалувањето на количините на користени дезифициенси кога се следат процедурите за употреба со посебно внимавање на тоа како, каде и кој дезифициенс се користи.
Очекувани заклучоци – Резултатите од анализата може да се искористат за преглед, следење и превенирање на болнички инфекции во здравствени установи.

Item Type: Project
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Biljana Gorgeska
Date Deposited: 15 May 2013 14:15
Last Modified: 27 May 2013 08:02
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6279

Actions (login required)

View Item View Item