Развој на меѓукултурната комуникација како наука

Jovanov, Jane and Golakov, Kostadin and Marolova, Darinka (2013) Развој на меѓукултурната комуникација како наука. Зборник на научни трудови, Четврта меѓународна научна конференција „Меѓународен дијалог: Исток - Запад“ (Култура, славјанство и економија). pp. 158-160. ISSN 978-608-4689-04-1

[thumbnail of Slavjanski 2013.pdf]
Preview
Text
Slavjanski 2013.pdf

Download (116kB) | Preview

Abstract

Приказот и изучувањето на национално-маркираните јазични единици -
вербализатори на јазичната свест - е возможно само при двојна контрастивна анализа
или опис на јазиците и културите, т.е. во рамките на теоријата на меѓукултурната
комуникација (МКО).
Појавата на меѓукултурната комуникација како предмет на научно истражување
било условено од определени историски и општествени фактори. Неопходноста од
брза и ефективна комуникација со државите-сојузници, како и силниот емиграциски
бран после Втората светска војна, ги принудиле САД да го отворат во 1946 година
Институтот за Служба во странство (U.S. Foreign Service Institute), кој, меѓу другото,
имал задача да подготви специјалисти за комуникација со претставниците од другите
култури. На чело на Институтот се наоѓал Едвард Хол, кој во делото „Culture as Communication“, напишано заедно со Д. Трагер во 1954, за прв пат го употребиле терминот
„меѓукултурна комуникација“.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Humanities > Languages and literature
Social Sciences > Media and communications
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Kostadin Golakov
Date Deposited: 15 May 2013 13:18
Last Modified: 15 May 2013 13:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6277

Actions (login required)

View Item View Item