Use of modeling in resolving the mining problems

Mijalkovski, Stojance and Despodov, Zoran and Mirakovski, Dejan and Ivanovski, Dejan and Ristova, Daniela (2011) Use of modeling in resolving the mining problems. In: 5 стручно советување на тема: „Технологија на подземна експлоатација на минерални суровини", 11-12 Nov 2011, Македонска Каменица - Р. Македонија.

[thumbnail of Trud 36. Primena na modeliranjeto za resavanje na problemi vo rudarstvoto.pdf]
Preview
Text
Trud 36. Primena na modeliranjeto za resavanje na problemi vo rudarstvoto.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во овој труд се дадени општи напомени за значењето на моделирањето, како и неговата примена за решавање на проблеми во индустријата. Основните методолошки подобности што човекот ги користи при истражувањето и анализирањето на реалниот свет е моделирањето. Користењето на моделите и моделирањето е старо колку и човечкиот род. За поимот модел, односно моделирање постојат повеќе дефиниции. Во основа тоа претставува постапка или приказ со кој еден систем или предмет што претставува оригинал се прикажува со друг кој се нарекува модел. Во ниту еден случај моделот неможе да биде 100% ист со оригиналот, бидејќи во тој случај би претставувал оригинал. Во процесот на формирање на моделите т.е. моделирањето се користат различни информации. Моделите не се совршени, бидејки сознанијата за проблемите не се целосни. Процесот на моделирање е перманентен процес со настојување да се изгради посовршен модел.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 08 May 2013 13:29
Last Modified: 08 May 2013 13:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6226

Actions (login required)

View Item View Item