Идентификација на потенцијалот во Република Македонија за производство на гориво од отпад

Ivanov, Filip and Mirakovski, Dejan and Hadzi-Nikolova, Marija and Despodov, Zoran and Doneva, Nikolinka and Mijalkovski, Stojance (2011) Идентификација на потенцијалот во Република Македонија за производство на гориво од отпад. In: 2 Меѓународна конференција: Одржливо управување со материјали - економска оправданост во постапување со отпадот, 28-30 Sept 2011, Скопје - Македонија.

[thumbnail of Trud 35. Identifikacija na potencijalot vo Republika Makedonija za proizvodstvo na gorivo od otpad.pdf]
Preview
Text
Trud 35. Identifikacija na potencijalot vo Republika Makedonija za proizvodstvo na gorivo od otpad.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Начинот на искористување на енергетската вредност на отпадот е стратегија за постапување со отпадот која овозможува еколошки и економски придобивки во насока на намалување на искористувањето на фосилните горива, намалување на емисиите на штетни материи и намалување на волуменот на отпадот, а со тоа и на просторот потребен за негово депонирање.
Во таа насока е и изработката на овој труд, чија цел е да ги следи препораките и добрата пракса во земјите на Европската Унија во однос на искористување на енергетската вредност на отпадот, при тоа земајќи ги во предвид упатствата за најдобри достапни техники за постројки за подготовка на гориво од отпад со цел негово искористување во соодветни инсталации за горење или согорување и производство на енергија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 08 May 2013 13:27
Last Modified: 24 Oct 2014 11:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6207

Actions (login required)

View Item View Item