Протоколи за утврдување на количествата и составот на отпадот

Mirakovski, Dejan and Hadzi-Nikolova, Marija and Despodov, Zoran and Doneva, Nikolinka and Mijalkovski, Stojance (2011) Протоколи за утврдување на количествата и составот на отпадот. In: 2 Меѓународна конференција: Одржливо управување со материјали - економска оправданост во постапување со отпадот, 28-30 Sept 2011, Скопје - Македонија.

[thumbnail of Trud 34. Protokoli za utvrduvanje na kolicestvata i sostavot na otpadot.pdf]
Preview
Text
Trud 34. Protokoli za utvrduvanje na kolicestvata i sostavot na otpadot.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

За секое општеството од посебно значење е дефинирањето на интегрирана програма за управување со цврстиот отпад, која ќе изобилува со точни и сигурни податоци за составот и количеството на отпадот. Овие податоци се посебно важни и претставуваат основа за можното рециклирање на материјалите и инценераторите и нивното работење, чија цел е да се намали количината на комуналниот отпад што се создава и депонира, како и намалување на трошоците за управувањето со отпадот.
Во овој труд ќе бидат презентирани неколку протоколи за земање примероци од цврстиот комунален отпад (ЦКО) со цел утврдување на неговиот состав.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 08 May 2013 13:25
Last Modified: 24 Oct 2014 11:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6206

Actions (login required)

View Item View Item