Методи за енергетско искористување на отпадот

Hadzi-Nikolova, Marija and Mirakovski, Dejan and Despodov, Zoran and Doneva, Nikolinka and Mijalkovski, Stojance (2011) Методи за енергетско искористување на отпадот. In: 2 Меѓународна конференција: Одржливо управување со материјали - економска оправданост во постапување со отпадот, 28-30 Sept 2011, Скопје - Македонија.

[thumbnail of Trud 33. Metodi za energetsko iskoristuvanje na otpadot.pdf]
Preview
Text
Trud 33. Metodi za energetsko iskoristuvanje na otpadot.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во земјите на Европската Унија со низа документи се поставени рамки за поттикнување на мерките за искористување на отпадот во облик на енергија, а со тоа и изградба на постројки за искористување на енергетскиот потенцијал на отпадот. Секој проект за искористување на енергијата од отпадот се состои од неколку елементи: собирање на достапните количини отпад, третман на отпадот и искористување на енергијата од отпадот, дистрибуција и продажба на крајните продукти, одлагање на крајните продукти/ефлуенти. Ако било кој од овие елементи не функционира на соодветен начин, тогаш се нарушува нормалниот тек на управување со овие проекти. Поради тоа, соодветното и претходното планирање е од големо значење за успехот на овие проекти.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 08 May 2013 13:24
Last Modified: 24 Oct 2014 11:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6205

Actions (login required)

View Item View Item