Спектрофотометриски, потенциометриски и HPLC квантитативни постапки за определување на Diltiazem во Aldizem препарати

Gjorgjeska, Biljana (1988) Спектрофотометриски, потенциометриски и HPLC квантитативни постапки за определување на Diltiazem во Aldizem препарати. In: X kogres farmaceuta Jugoslavije, 21-24.09.1988, Novi Sad, Srbija.

[thumbnail of Diltiazem u Aldizem.pdf]
Preview
Text
Diltiazem u Aldizem.pdf

Download (41kB) | Preview

Abstract

Diltiazem е антималарик,антихипертензив и антиангиналник од групата на калциумовите антагонисти, деривати на бензодиазепините. Извршено е одрдување на Diltiazem во Aldizem препаратите со спектрофотометриско мерење на абсорбанцата во метанол на 242nm, потенциометриска титрација со перхлорна киселина во неводена средина, реверзно фазна HPLC во колона од типот Ultrapac LiChrosorb RP 18,5 микрометри со UV детекција.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Biljana Gorgeska
Date Deposited: 29 Apr 2013 12:32
Last Modified: 29 Apr 2013 12:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6175

Actions (login required)

View Item View Item