Современото сестринство и нивото на професионална здравствена нега во Р.Македонија

Velickova, Nevenka (2010) Современото сестринство и нивото на професионална здравствена нега во Р.Македонија. In: Прв конгрес на студенти од здравствени струки и здравствени работници во Р. Македонија, 22-25 април, Битола, 2010.

[thumbnail of sovremenoto sestrinstvo i nivoto na profesionalna zn vo RM.docx] Text
sovremenoto sestrinstvo i nivoto na profesionalna zn vo RM.docx

Download (18kB)

Abstract

Воведен дел: Сестринството како професија има свои права, привилегии и одговорности кои постојано треба да ги наметнува и развива. Медицинската сестра ја има водечката улога во подрачјето на современото сестринство и во спроведувањето на адекватна здравствена нега.
Цели на трудот: Цел на ова истражување е да се утврди нивото на современо сестринство во Р. Македонија, местото и улогата на мединската сестра во целокупниот здравствен систем и креирањето на релевантна здравствената политика, нејзината континуирана едукација и безбедност на работното место. Заклучок: Сестринството во Р. Македонија претрпува големи радикални промени, како во начинот на дејствување така и во самото функционирање. За жал кај нас сеуште не се спроведуваат и утврдуваат модели на организации кои позитивно дејствуваат на сестринската пракса.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nevenka Velickova
Date Deposited: 16 Apr 2013 08:27
Last Modified: 16 Apr 2013 08:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6127

Actions (login required)

View Item View Item