Современи естетски решенија – порцелански фасети

Zlatanovska, Katerina and Dimova, Cena and Radeska, Ana and Zarkova, Julija and Papakoca, Kiro (2012) Современи естетски решенија – порцелански фасети. In: Prv naucen simpozium na FMN, 21 Dec 2012, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Poster ortodoncija 1 %281%29.pdf]
Preview
Text
Poster ortodoncija 1 %281%29.pdf - Published Version

Download (2MB) | Preview
[thumbnail of Abstracts FMN UGD 2012.pdf]
Preview
Text
Abstracts FMN UGD 2012.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Вовед: Денес многу пациенти, сакаат да го променат својот изглед менувајќи ја насмевката со помош на естетската стоматологија. Достапни се многу избори за промена на изгледот на забите и насмевката. Најконзервативните реставративни третмани за подобрување на насмевката вклучуваат белење на заби, директни композитни ламинати и порцелански фасетки.
Цел: Да се покаже дека порцеланските фасетки се одлично решение за оние пациенти кај кои се потребни мали промени во нијансата и изгледот на забите, при што се отстранува минимално од забната супстанца за да се добие посакуваниот естетски ефект.
Материјал и метод:Пребарувања и испитувања по апстракти и најнови студии и истражувања од ретроспективни студии во периодот од 1995 – 2003 од областа на современата протетика.
Заклучок: Со пребарување на литературата на ретроспективните студии дојдовме до заклучок дека кај овие фасетки се јавуваат фрактури само кај 4%, расцементирање кај 9% и степенот на задоволство од постигнатиот ефект кај пациентите кај 97,1%.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 09 Apr 2013 08:34
Last Modified: 19 Feb 2014 08:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6100

Actions (login required)

View Item View Item