Моделирање на технологија на добивање на комерцијални блокови при експлоатација на архитектонско - градежен камен

Andonoski, Ile (2013) Моделирање на технологија на добивање на комерцијални блокови при експлоатација на архитектонско - градежен камен. Masters thesis, Goce Delcev University - Stip.

[thumbnail of Magisterska_Ile.pdf]
Preview
Text
Magisterska_Ile.pdf

Download (4MB) | Preview
[thumbnail of PRILOZI.pdf]
Preview
Text
PRILOZI.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Проектирањето и планирањето на површинските копови за архитектонско-
градежен камен претставува тешка и сложена операција, за чиешто
реализирање се потребни познавања од сите области на рударството, а во овој
случај и од повеќекритериумската оптимизација.
Моделирањето на технологијата за добивање комерцијални блокови, како
составен дел од рударскиот менаџмент, опфаќа избор на правилна
технологија со која успешно ќе се отвори површинскиот коп и истиот ќе даде
производ кој во иднина ќе биде конкурентен на пазарот.
Во овој магистерски труд ќе биде прикажано моделирањето на технологија за
површинските копови на гранит со примена на повеќекритериумска
оптимизација во која, како критериуми, ќе се земат: цената на производот,
коефициентот на искористување, степенот на обученост, влијанието врз
животната средина и можноста за комбинирање со друга технологија.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Sladzana Mitrovska
Date Deposited: 03 Apr 2013 13:01
Last Modified: 03 Apr 2013 13:01
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6080

Actions (login required)

View Item View Item