Естетска улога на остеоинтеграцијата на денталните импланти и алвеоларна коскена презервација и аугументација – неопходни денес

Papakoca, Kiro and Dimova, Cena and Papakoca, Gordana (2010) Естетска улога на остеоинтеграцијата на денталните импланти и алвеоларна коскена презервација и аугументација – неопходни денес. In: International Congress "Dentistry Today", 28-30 May 2010, Struga, R.Macedonia.

[thumbnail of Struga prezentacija e-r..pdf]
Preview
Text
Struga prezentacija e-r..pdf

Download (414kB) | Preview

Abstract

Цел: Целта на овој труд е да се презентираат перспективите од апликацијата на BioOss за зголемување на алвеоларните гребени како и остеоинтеграцијата на денталните импланти во мандибуларен фронталниот дел и максиларен фронтален и бочен дел од гребените.
Материјал и Метод: Неколку пациенти со парцијална и тотална беззабост беа третирани во две фази: аугументација на алвеоларниот гребен или алвеоларна презервација (во согласност со индикациите) и во втората фаза позиционирање на имплантите во фронталните и бочни регии. Пациентите беа проследени во период од две години и истите ќе бидат прикажани.
Резултати: Резултатите укажуваат дека BioOss има надополнувачки потенцијал за зголемување на алвеоларните гребени и можат да ги поддржат денталните импланти и функционалното оптеретување.
Заклучок: Поставувањето на BioOss за аугументација на алвеоларните гребени и поставување на дентални импланти не само што ќе ја зголемат веројатноста на постоечките клинички протоколи , туку и ќе создаде можност за нови пристапи во овие процедури.
Клучни зборови:
aугументација, алвеоларен гребен, имплант

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Kiro Papakoca
Date Deposited: 03 Apr 2013 13:32
Last Modified: 10 Aug 2015 07:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6077

Actions (login required)

View Item View Item