Мирослав Печујлиќ: Глобализација - Двете лица на светот (превод од српски јазик)

Apasiev, Dimitar (2008) Мирослав Печујлиќ: Глобализација - Двете лица на светот (превод од српски јазик). Association "Magna Carta" - Veles, Skopje, Republic of Macedonia.

[thumbnail of 21. PECUJLIC - final.pdf]
Preview
Text
21. PECUJLIC - final.pdf

Download (925kB) | Preview

Abstract

Д-р Мирослав Печујлиќ (Miroslav Pečujlić / 1929–2006) беше редовен професор на Правниот факултет при Универзитетот
во Белград (Србија) и еден од основачите на Факултетот за политички науки. Ги предаваше предметите Општа социологија,
Социологија на правото, Методологија на општествените науки и др. Автор е на бројни дела и статии, од кои книгата
„Глобализација – Двете лица на светот“ (2002) од којашто овде се дадени одредени фрагменти, е неговото последно дело. Бил комунист и партизан во Втората светска војна, а потоа станал и уредник на неколку стручни и периодични списанија. Добитник е и на неколку значајни награди за својата долгогодишна кариера како универзитетски професор кој специјализирал во Англија и во САД.

Item Type: Other
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 26 Mar 2013 13:52
Last Modified: 26 Mar 2013 13:52
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6039

Actions (login required)

View Item View Item