Толкување на песната "Очи" во учебникот по литература за трета година во средното образование

Kitanov, Blaze (2001) Толкување на песната "Очи" во учебникот по литература за трета година во средното образование. In: Втор научен собир на Сојузот на друштвата за македонски јазик и литература на Република Македонија "Јазикот во учебниците за средното образование", Скопје.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_blaze.kitanov_Desktop_Oci.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_blaze.kitanov_Desktop_Oci.pdf

Download (793kB) | Preview

Abstract

Во учебникот по литература за трета година во средното образование, од авторите Гане Тодоровски и Невена Исакова, во последното издание на "Просветно дело" се толкува и се коментира творечкиот и животен пат на едно од најзнаментите поетски имиња кај нас Ацо Шопов.
Кога се има предвид песната Очи и нејзината интерпретација во учебникот за средно образование, треба да се знае и нешто повеќе за генезата на песната и суштината на феноменот очи во поезијата на Ацо Шопов. Притоа, првенствено треба да се укаже на трите појдовни одредби во поезијата на Ацо Шопов:
1. мајката
2. најраните творби посветени на мајката
тегобните детски дни

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Blaze Kitanov
Date Deposited: 26 Mar 2013 12:34
Last Modified: 26 Mar 2013 12:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5958

Actions (login required)

View Item View Item