Замена на десцендента аорта преку - предна стернотомија case report

Mitrev, Zan and Anguseva, Tanja and Hristov, Nikola (2010) Замена на десцендента аорта преку - предна стернотомија case report. In: 4th Macedonian Congress of Cardiology, 02-05 June, 2010, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of 4ti kongres po kardiologija 2010.pdf]
Preview
Text
4ti kongres po kardiologija 2010.pdf

Download (13MB) | Preview

Abstract

Приказ на хируршки третман на аневризма на десцендентна аорта преку предна стернотомија. Материјал и методи 66 годишен човек, со градна болка и историја за хиртензија и претходно дијагностицирана аневризма на десцендентната аорта (ДАА) со хронична аортна дисекција, беше донесен во нашиот центар за оперативен третман. Хируршки пристап беше преку предна стернототмија, вклучувајќи ја десната а.субклавија и десната феморална артерија за артеријска канулација и десниот атриум за бенска канулација. Комплетна графт замена на десцендентната аорта беше направена, cross-clamping проксимално беше меѓу левата заедничка каротида и левата субклавијка и дистално на терминалниот дел на торакалната аорта, комбинирајќи ја умерената хипотермија со антеградна и ретроградна артеријска перфузија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Zan Mitrev
Date Deposited: 20 Mar 2013 18:02
Last Modified: 19 Jun 2013 10:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5931

Actions (login required)

View Item View Item